Hoito-ohjeet

Hopea

Hopea on herkkä ja klassinen jalometalli. Hopean kaunis valkoinen hohto on kiehtonut ihmisiä jo muinaisista ajoista asti. Yhä tänä päivänä hopea on suosituin materiaali koruissa.

Aito hopea tummuu ajan mittaan. Tummunutkaan hopea ei ole pilalla, vaan sen voi aina puhdistaa. Käytä hopeakoruja säännöllisesti. Käyttö estää hopeaa tummumiselta. Puhdistus tulee tehdä viimeistään silloin, kun ensimmäisiä merkkejä tummumisesta havaitaan. Voit puhdistaa hopeakoruja jo ennen tummumista, näin suojaat koruja ja ehkäiset tummumista. Tummumista voit estää myös säilyttämällä hopeakoruja ilmatiiviissä muovipussissa. Hopeanpuhdistusaineita voit hankkia kultasepänliikkeistä tai suurista tavarataloista. Hopeakoruja tulee säilyttää erillään muista metalliesineistä ja koruista. Hopea naarmuuntuu helposti ja menettää kiiltonsa naarmuuntuessaan.

925 leima on yleisin hopean merkki. 925 leima tarkoittaa 92,5 % hopeaa sisältävää korua, jota kutsutaan sterling-hopeaksi. Kaikki Hopea-Puron hopeiset korut ovat nikkelivapaita.

Joskus hopeakorut rodinoidaan eli päällystetään ohuella kerroksella rodiumia. Rodiumpinnoite antaa korulle kirkkaan, korkeakiiltoisen pinnan ja estää korun tummumista.

Koruteräs

Teräksenvalmistus on tunnettu Kiinassa jo 200-luvulla, mutta korumateriaalina teräs on nostanut suosiotaan viime vuosina. Koruteräksen tumma sävy tuo syvyyttä koruihin ja metallin ominaisuudet tekevät koruteräksestä helppohoitoisen ja pitkäikäisen.

Koruteräs on materiaalina allergisoimaton ja tummumaton. Koruteräs sopii kaikille allergikoille ja sen puhdistaminen on helppoa. Voit käyttää teräskorujen puhdistamiseen asianpesuainetta ja vanhaa hammasharjaa.

Koruteräksen leima on 316L, jonka löydät kaikista Hopea-Puron teräskoruista. 316L terästä voidaan kutsua myös kirurginteräkseksi.

Hopeointi

Hopeoitu koru pysyy pitkään kauniina ja ilahduttaa omistajaansa kun sitä muistaa hoitaa oikein. Hopeoidun korun kanssa ei kannata mennä suihkuun, hikoilla tai käyttää saunoessa. Hopeista pintaa kannattaa suojella kaikilta kemikaaleilta ja kosteudelta. Hopeointi saattaa tummua ajan kanssa. Voit hidastaa tummumista säilyttämällä hopeakoruja ilmatiiviissä muovipussissa. Hopeoidut korunosat kuluvat vähitellen käytössä ja alta paljastuu mahdollisesti pintaväristä poikkeavan metallin väri.

Hopeoitu koru on edullisempi vaihtoehto kuin täyshopeinen. Hopeoiduilla koruilla saat edullisesti täydennystä korukokoelmaasi. Hopea-Puron hopeoitujen korujen pinnoituksen alla on messinki. Jos ihosi pH on voimakas, emme suosittele kuparisia koruja.

Hopea-Puron hopeoidut korut ovat nikkelivapaita.

Korumetalliseos

Korumetalliseos on useamman eri metallin seos. Korumetalliseosta käyttämällä korujen hinta voidaan pitää edullisena asiakkaalle. Korumetalliseoksesta voidaan valmistaa eri värisiä koruja. Jos olet erityisen herkkä nikkelille, suosittelemme ainoastaan koruteräksisiä ja hopeisia koruja.

Korujen alkuperä

Made by Lotta -mallisto

Lotta-malliston korut valmistuvat Kauhavalla Lotan korupajassa Purmojärven maisemissa. Korut on valmistettu hopeasta ja ovat kaikki alusta loppuun asti suomalaista käsityötä.

Jos sinulla on rikkinäinen koru tai haluat muuttaa korusi ulkonäköä, Lotta osaa myös tämän homman. Voit pyytää meiltä tarjousta kultasepäntöistä.

Made by Heta -mallisto

Heta Salmi on porvoolainen koruntekijä, joka saa inspiraation koruihinsa luonnosta:

“Valmistan piensarjatuotantona veistoksellisia hopeakoruja.
Teen koruni kestämään aikaa, siksi muotokieli on ajatonta ja pehmeää.
Työskentelen Suomen vanhimmassa kultasepän verstaassa Aurumissa, Porvoon vanhassa kaupungissa. Lenkkeilen ja liikun paljon luonnossa. Teen jatkuvasti havaintoja ja joskus tienposkessa saattaa olla yksinäinen voikukka, joka kiehtoo arkisuudellaan ja saa minut pohtimaan sen mahdollisuutta jatkaa elämäänsä koruna.”

Mandu-mallisto

Mandut ovat Nepalissa valmistettuja koruja. Kathmandulaiset naiset valmistavat koruja kodeissaan, koska heillä ei ole mahdollisuutta lähteä kodin ulkopuolelle töihin. Korujen valmistuksen ansiosta heillä on mahdollista hankkia oma elantonsa.

Mandut ovat korumetalliseosta ja niitä ei suositella kovin herkkäihoisille.

Muut korut

Hopeiset korut (lukuunottamatta Lotan ja Hetan koruja) tulevat pääasiassa Saksasta perheyrityksestä, missä korut valmistuvat pitkälti käsityönä. Muiden mallistojen korut tulevat useilta eri tehtailta ja tukuilta, Euroopasta sekä Aasiasta.

Korurasiat

Korurasiamme valmistetaan Suomessa. Korurasioiden pohja on valmistettu kierrätetystä muovista ja kannet ovat kierrätettävää muovia.