Koruteräs ja sen ominaisuudet
Allergikoiden onneksi Hopea-Puron valikoimassa on erittäin runsas tarjonta huoltovapaita koruteräksisiä korvakoruja, riipuksia, kaulakoruja ja sormuksia.
Koruteräksen leima on 316L tai 304, näistä materiaaleista voidaan käyttää myös nimitystä kirurginteräs. Toisinaan saamme viestin asiakkaalta, jossa hän kertoo teräksisen korun aiheuttaneen allergiaoireita. Syynä tähän voi olla likaisilla käsillä laitetut korvakorut. Toinen syy saattaa olla koruteräksen piikki, joka on hiukan isompi halkaisijaltaan verrattuna esimerkiksi ohuempaan hopeakorun piikkiin. Se saattaa ihan vain kokonsa puolesta ärsyttää herkkiä korvanreikiä.
Koruteräs on materiaalina allergisoimaton ja tummumaton. Koruteräksisen korun puhdistaminen on erittäin helppoa. Voit käyttää teräskorun puhdistamiseen esimerkiksi asianpesuainetta ja vanhaa hammasharjaa. Ulkomaanmatkoillakin teräskorujen käyttö on helppoa ja huoletonta sillä teräskoru kestää aurinkorasvaa ja muita kemikaaleja eikä ole moksiskaan merivedestä. Teräskoruja ei myöskään tarvitse ottaa pois suihkuun mennessä.
Jalometallinen vai teräksinen koru?
Iho-oireita voi tulla niin edullisista rihkamakoruista kuin hintavammista jalometallikoruistakin. Pieni osa saattaa siis herkistyä jopa hopeasta valmistetuille koruille. Syynä tähän on se, että korut valmistetaan yleensä erilaisista seoksista, jolloin koru ei voi olla koskaan 100 % hopeinen tai kultainen. Esimerkiksi pelkästään hopeasta valmistetut korut olisivat liian pehmeitä eivätkä kestäisi käytössä kovinkaan pitkään. Niiden piikit taipuisivat, pehmeämpi pinta naarmuuntuisi erittäin helposti ja siten korun käyttöikä jäisi kovin lyhyeksi. Hopeakorut valmistetaankin yleensä sterling hopeasta (leima 925), jossa hopean osuus on 92,5 %. Loppuosuus on yleensä kuparia, sinkkiä tai platinaa. Siksi hopeakorukaan ei ole täysin varma valinta kovin herkkäihoiselle, vaikkakin se on hyvin harvinainen allergian aiheuttaja.
Mikäli ihosi on kovin herkkä ärtymään korujen käytöstä, kokeile näitä vinkkejä:
- Ethän käytä koruja, jotka ärsyttävät ihoasi hyvästä hygieniasta huolimatta
- Pidä reiät puhtaina, jottei reikiin kulkeentuisi bakteereja
- Puhdista myös korusi säännöllisesti
- Laita korut aina puhtain sormin korviisi
- Anna ihon välillä levätä, vaikka lenkin ajan tai öisin
- Kokeile vaihtaa esimerkiksi roikkuviin korvakoruihin teräksiset koukut
- Oheistuotteistamme löytyy sekä teräksisiä koukkuja että hopeisia koukkuja, ja kannattaa myös itse opetella ne vaihtamaan. Tarvitset vain sirot pihdit, hyvän valon ja hiukan treeniä. Tarpeen vaatiessa osaat sitten itse palvella asiakastasi heti.
Koruteräksen historia
Teräksenvalmistus on tunnettu Kiinassa jo 200-luvulla, mutta korumateriaalina teräs on nostanut suosiotaan vasta viime vuosina. Koruteräksen tumma sävy tuo syvyyttä koruihin ja metallin ominaisuudet tekevät koruteräksestä helppohoitoisen ja pitkäikäisen. Teräs ei myöskään ruostu tai naarmuunnu helposti.
Teräksen valmistuksessa ympäristön kuormitus jää vähäisemmäksi, sillä sen valmistusprosessi kuluttaa vain vähän energiaa eikä siitä synny juurikaan jätettä. Terästä voidaan myös kierrättää.
Koruteräksisissä koruissamme käytetään koristekivinä pääasiassa synteettisiä kiviä, joita sanotaan zirkonioiksi. Kiviä voidaan istuttaa koruun usealla eri tavalla. Onneksi on olemassa lukuisia eri tapoja istuttaa kivi kestävästi ja turvallisesti koruun kiinni.
Koruteräksisillä koruilla saat mukavaa piristystä päivääsi pikkurahalla ilman huolta allergioista. Korujen hoito on helppoa ja ne kestävät käyttöä vuodesta toiseen. Teräskorujen valikoimamme kasvaa jatkuvasti. Haluamme tarjota asiakkaillemme runsaasti erilaisia vaihtoehtoja laadukkaista koruista. Ja koska hyvälaatuinen koru on meille sydämen asia, tarjoamme teräskoruillemme vähintään vuoden takuun. Joten, jos sinulta ei vielä löydy teräskoruja, nyt on aika hankkia sellainen. Saat siitä pitkäikäisen ja kestävä kaunistuksen itsellesi.

Hopeakorun historiaa ja ominaisuuksia
Hopea on herkkä ja klassinen jalometalli. Hopean kaunis valkoinen hohto on kiehtonut ihmisiä jo muinaisista ajoista asti. 925 leima on yleisin hopean merkki. 925 leima tarkoittaa 92,5 % hopeaa sisältävää korua, jota kutsutaan sterling-hopeaksi. Toisinaan hopeakorutkin saattavat aiheuttaa oikein herkkäihoisille oireita sillä loppuosuus on yleensä kuparia, sinkkiä tai platinaa. Pelkästään hopeasta valmistettu koru olisi ominaisuuksiltaan hyvin pehmeä eikä kovin kestävä. Siksi yleensä koruissa käytetään sterling-hopeaa.
Hopeaa sisältävä kuitenkin tummuu ajan mittaan, varsinkin, jos se pääsee kosketuksiin ilman kanssa. Tummunutkaan hopea ei ole silti pilalla, vaan sen voi aina puhdistaa. Hopeakoruja kannattaakin käyttää säännöllisesti, sillä se estää tummumista ja puhdistus tulee tehdä viimeistään silloin, kun ensimmäisiä merkkejä tummumisesta havaitaan. Tummumisen välttämiseksi hopeakoruja tulee säilyttää ilmatiiviissä muovipussissa. Hopeanpuhdistusaineita voit hankkia esimerkiksi meidän kauttamme, kultasepänliikkeistä tai hyvin varustelluista tavarataloista. Hopeakoruja tulee säilyttää erillään muista metalliesineistä ja koruista. Hopea näet naarmuuntuu varsin helposti menettäen kiiltonsa. Kultasepänliikkeetkin puhdistavat koruja pientä korvausta vastaan, jos omat taidot ja aika riitä. Varsinkin pahasti tummuneet korut kannattaa antaa aina puhdistettavaksi asiantuntijan käsiin.
Huomioithan, että muun muassa talouspaperi ei sovi hopeakorujen kiillottamiseen, sillä hankaaminen naarmuttaa helposti korun herkkää pintaa. Joskus hopeakorut rodinoidaan eli päällystetään ohuella kerroksella rodiumia. Rodiumpinnoite antaa korulle kirkkaan, korkeakiiltoisen pinnan ja estää korun tummumista.
Kun hopeakoruaan muistaa hoitaa oikein, se patinoituu kauniisti ajan saatossa ja luo kantajalleen arvokkaan olon.

Korumetalliseos – edullinen vaihtoehto
Korumetalliseos on useamman eri metallin seos. Korumetalliseosta käyttämällä korujen hinta voidaan pitää edullisena asiakkaalle. Korumetalliseoksesta voidaan valmistaa eri värisiä koruja. Hopea-Puron koruvalikoimassa tätä kategoriaa edustaa eettinen Mandu-mallisto. Mandu-korut tehdään käsityönä Nepalissa, joten jokainen koru on oma kaunis yksilönsä.
Korumetalliseoksesta valmistettujen korujen hoidossa suosittelemme varovaisuutta, eli vältä kemikaaleja ja vettä. Mikäli koru likaantuu, voit kokeilla puhdistaa sitä varovasti puuvillaisella liinalla. Jos olet erityisen herkkä nikkelille, suosittelemme ainoastaan koruteräksisiä ja hopeisia koruja. Mandu-korvakoruihin on mahdollista vaihtaa myös pyynnöstä teräksinen tai hopeinen koukku ihoärsytysten välttämiseksi.

Hopeoitu koru – kaunis ja kiiltävä
Hopeoitu koru pysyy pitkään kauniina ja ilahduttaa omistajaansa, kun sitä muistaa hoitaa oikein. Hopeoidun korun kanssa ei kannata mennä suihkuun, hikoilla tai käyttää saunoessa. Hopeista pintaa tulee suojella kaikilta kemikaaleilta ja kosteudelta. Kuten aito hopea, myös korun pinnassa oleva hopeointi tummuu ajan kanssa. Myös hyvin voimakas, jatkuva auringonvalo voi tummentaa korua normaalia nopeammin. Voit hidastaa tummumista säilyttämällä hopeakoruja ilmatiiviissä muovipussissa tai korun omassa rasiassa.
Hopeoitua korua voi onneksi myös puhdistaa hopeanpuhdistusaineella. Hopeoidut korunosat kuluvat vähitellen käytössä ja alta paljastuu mahdollisesti pintaväristä poikkeavan metallin väri. Hopea-Puron hopeoitujen korujen pinnoituksen alla on messinki. Jos ihosi pH on voimakas, emme suosittele kuparisia koruja, sillä se kuluttaa korun pinnoituksen nopeasti pois. Mikäli sinulla on koru, joka on tummunut käytössä etkä saa sitä enää puhdistamalla kirkastumaan, voi korun mahdollisesti hopeoida uudelleen. Ammattitaitoiset kultasepänliikkeet tai korusepät tarjoavat uudelleen hopeointia koruille.
Hopea-Puron hopeoidut korut ovat EU:n lainsäädännön mukaisesti nikkelivapaita.
